Aanbiedingsbrief Locatieraad 26 april 2023

  • Home
  • Nieuws
  • Aanbiedingsbrief Locatieraad 26 april 2023
Aan
De locatieraad van de geloofsgemeenschap St. Jacobus de Meerdere
Te Lonneker


Lonneker, 26 april 2023


Geachte locatieraad,

Ruim twee jaar geleden hebben wij uw opdracht over toekomstige vieringen en daarbij behorende noodzakelijke ruimten aanvaard.
Twee jaren is een hele tijd. Corona, ziekte en kerkelijke ontwikkelingen hebben in belangrijke mate bijgedragen aan deze lange periode.
Tussentijds hebben wij u de hoofdstukken 1 tot en met 4 aangeboden.
Nu bieden wij u hoofdstuk 5 van onze rapportage aan. Het laatste van onze werkgroep.
Dit hoofdstuk vormt met de eerdere hoofdstukken en 5 bijlagen onze rapportage.                 
Het moet ons van het hart, dat wij het eindresultaat als teleurstellend ervaren.
Vol ambitie begonnen; teleurgesteld geëindigd.
Kerkelijke regels rond kerkgebouwen en vieringen en wijzigingen daarin, misverstanden en onduidelijkheden hebben geleid tot onze huidige gemoedstoestand: teleurstelling over de mogelijkheden, frustraties over de onduidelijkheden, door ons “verrassingen” genoemd, bepalen in belangrijke mate dit eindbeeld. In hoofdstuk 5 hebben wij een en ander beschreven; we volstaan met daarnaar te verwijzen.
Het onderdeel kerkgebouw (5.3.2) hebben wij niet kunnen uitwerken en dus gesloten; wat betreft vieringen hopen wij dat het ingang gezette overleg (5.3.3.) via de pastoraatsgroep nieuwe ideeën oplevert voor een hoopvolle toekomst.
Ten aanzien van de communicatie hebben wij in hoofdstuk 5.3.4 een voorstel gedaan.
De werkgroep gaat nu in ruste zoals aangegeven in 5.3.2.
Wel willen wij u nog een advies geven.
Veranderingen in het gebruik van kerkgebouwen hebben elders in Twente vaak geleid tot emotionele reacties: verbazing, woede, teleurstelling, onbegrip enzovoort.
Hoe gaat het verder met de geloofsgemeenschap in Lonneker?
Het parochiebestuur Maria Vlucht schrijft daarover in zijn brief opgenomen als bijlage 5 “Het parochiebestuur is niet voornemens om nu deze stappen te zetten.”
Wanneer en onder welke omstandigheden komt dat dan wel aan de orde?                           
Wij denken daarover het volgende.
Vieringen in Lonneker blijven mogelijk zolang deze in voldoende mate worden bezocht en de financiële spankracht om de kerk open te houden aanwezig blijft.
Het bezoek is periodiek te meten. Daarop inspelen kan op iedere moment.
Bij de financiën ligt het anders.
Minder deelname aan vieringen en de jaarlijkse bijdrage zullen de financiële positie uithollen.
Nu al wordt gewerkt met niet sluitende begrotingen zodat wordt ingeteerd op het financiële vermogen waarvan wij de omvang niet kennen.
Het kan en mag niet zo zijn dat op enig onverwacht moment de situatie aanbreekt dat het vermogen ontoereikend is om te tekorten aan te vullen. Het vermogen is dan als het ware verdampt als wierook.
Wij geven u daarom in overweging met het Parochiebestuur Maria Vlucht in overleg te gaan hoe de afweging kerkbezoek en financiële situatie in de toekomst wordt gemonitord, zodat geld brengen naar een bodemloze put wordt voorkomen en bewuste besluitvorming over de verdere toekomst kan blijven plaatsvinden. Zonder dat daarbij het “onverwachte moment” een dominante rol gaat spelen
Graag zijn wij bereid een en nader toe te lichten.
Het ligt in ons voornemen deze brief en de eindrapportage te plaatsen op de daarvoor beschikbare website. Via de kerkberichten in ons dorpsblad zullen wij hiervan melding maken

Met vriendelijke groet,
Namens de werkgroep,



Ger Krabbe

 
Share our website