Bijlage 1 bij Eindtekst

Bijlage 1

Haaksbergen, 12 oktober 2022
 
Geachte leden van de werkgroep toekomst kerk Lonneker,
Afgelopen dinsdag 4 oktober had ik een goed gesprek met dhr. Ger Krabbe in Lonneker n.a.v. de brief die u gestuurd heeft aan de locatieraad van de R.K. geloofsgemeenschap in Lonneker. Via het parochiebestuur is de brief bij het pastoraal team terechtgekomen. Uitkomst van het gesprek met dhr. Ger Krabbe is, dat ik u deze conceptbrief toestuur als antwoord op uw schrijven én namens het pastoraal team. In eerste instantie betreft uw nadenken over de toekomst immers het pastoraal programma, waar het pastoraal team verantwoordelijk voor is. Als pastoraal werker binnen het team leg ik mij steeds meer toe op de catechese in heel Zuidoost Twente en als voormalig planoloog ondersteun ik de beleidsvorming t.a.v. het pastoraat in onze parochies. Ik probeer beknopt op de kernpunten te antwoorden, zoals die in het gesprek met dhr. Ger Krabbe naar voren kwamen. Ik doe dat in de hoop, dat deze brief aanleiding wordt voor verder gesprek. Ik laat mij daar graag namens het team voor uitnodigen.
1.
U heeft een zeer open geformuleerde opdracht van het parochiebestuur van Maria Vlucht ontvangen. In die opdracht werd niet gerept over het pastoraal beleidsplan. Daarmee bent u op het verkeerde been gezet. Dat is te betreuren en vervelend. Voor u zelfs ontmoedigend, heb ik begrepen. Het pastoraal beleidsplan is echter leidend voor het pastoraal programma in onze drie parochies van Zuidoost Twente. Nadenken over de toekomst kan alleen binnen de kaders van dit plan plaatsvinden.
Daarbij is er echter veel meer ruimte, dan men vaak denkt.
Het pastoraal beleidsplan is onlangs bijgewerkt voor de periode 2022-2024. Een eerste versie is tot stand gekomen voor de periode 2019-2021 in samenspraak met locatieraden en pastoraatsgroepen van Zuidoost Twente. Het is onlangs bijgewerkt op basis van de vele synodale gesprekken die dit voorjaar door heel Zuidoost Twente heen hebben plaatsgevonden. Het beleidsplan is geaccordeerd door de drie parochiebesturen. Onze indruk is, dat het breed gedragen wordt.
2.
In het gesprek met dhr. Ger Krabbe was er sprake van een spraakverwarring rond de term ‘parochiekerk’. Met parochiekerken worden in het beleidsplan alle kerkplekken binnen onze parochies bedoeld. Het is dus geen term die gereserveerd is voor alleen de eucharistische centra. Als je dit weet, levert dit een andere lezing van het beleidsplan op.
 
3.
Heel specifiek worden in uw brief een aantal vieringen genoemd, ‘die gezien hun aard binnen de geloofsgemeenschap een plaats moeten hebben’. Een aantal van die vieringen maakt deel uit van een project. Het betreft de vieringen van en rond de Eerste heilige Communie en het heilig Vormsel. Daarover het volgende. Ik houd het beknopt, maar kan het mondeling verder toelichten.
 
Jonge mensen, jonger dan zestig jaar, komen over het algemeen niet of nauwelijks in het weekend naar de kerk. Hun leven is vol. Ouders zijn druk met werk, hun kinderen, hun hobbies. Zij zijn nog nauwelijks ingevoerd in de verhalen, rituelen en de taal van de kerk. Er wordt thuis nauwelijks meer (gezamenlijk) gebeden. Zij hangen minder aan een specifiek kerkgebouw dan oudere generaties. Zij zijn wel mobiel. Voor deelname aan de eucharistie moet nu al gereisd worden, daar er nog maar weinig priesters zijn. Dit zal in de nabije toekomst als emeriti wegvallen niet veranderen. De kinderen van nu , maar überhaupt de meeste mensen, moeten nu al kilometers maken om aan sacramenteel leven deel te nemen.
 
Dwars tegen deze stroom in kiezen we er in ons beleidsplan voor, om het geloof en het kerkelijk leven door te willen geven aan jonge generaties. Daarom kiezen we voor professionele begeleiding door theologen om het geloof over te dragen. We kiezen voor kwaliteit. Dat kan alleen als we jonge mensen samen brengen. Met een klein team (en vrijwilligers) moeten we proberen zo efficiënt en effectief mogelijk te werken. Samenbrengen van jonge mensen uit verschillende locaties helpt mee om de gemeenschap van morgen te vormen. Bovendien is het voor gelovige eenlingen in een seculiere maatschappij goed en prettig om samen met meer geloofsgenoten op te trekken. Dat geeft steun, herkenning en inspiratie. Dat horen we meer dan eens.
 
Zoals alle sacramentenvoorbereiding vinden projecten voor de Eerste Communie en het heilig Vormsel aldus plaats op parochieniveau. Omdat we als één groep willen optrekken vinden ook bijbehorende vieringen als presentatievieringen voor de Eerste heilige Communie en het heilig Vormsel zoals ook de uiteindelijke vieringen, waarin het sacrament wordt bediend, op parochieniveau plaats. In Maria Vlucht is dat in Losser.
 
4.
Kan er dan niets op lokaal niveau in het eigen dorp gebeuren? Zeker wel. Wat lokaal kan, doen we lokaal. Doopvieringen, huwelijksvieringen, uitvaartvieringen blijven blijven lokaal plaatsvinden. Buiten de vieringen van sacramenten kan ter plekke veel gebeuren mits men er ter plekke de schouders onder zet. In Lonneker zijn dat bijvoorbeeld al het Kerstspel, de Lonnker Passie, het Oogstfeest. Parochianen kunnen voorgaan in zangdiensten, Taizévieringen, Jazz-vieringen, Thomasvieringen, Agapèvieringen, Kleuterkerk. Er kunnen gespreksgroepen rond thema’s of voor speciale doelgroepen worden georganiseerd. Denk ook aan Filmavonden, die tot nadenken zetten over zingeving. Denk aan optochten rond Palmpasen of Sint Maarten. Denk aan bezoek van parochianen aan zieken voor een praatje of communie. Maar alles valt of staat met inzet van enthousiaste vrijwilligers ter plaatse.
 
5.
Het pastoraal team wil daarbij graag helpen, waar het kan. Onze mogelijkheden worden wel beperkter. Daarin moeten we realistisch zijn. Vanaf september 2023 moeten we het mogelijk doen met een kernteam van nog maar één priester en één pastoraal werker voor heel Zuidoost Twente met daaromheen nog twee, hooguit drie emeriti op leeftijd. Verder hangt veel af van de inzet van vrijwilligers. De parochie van de toekomst zal dan ook een netwerk zijn van kleine groepen die her en der voor heel verschillende activiteiten of vieringen samenkomen met af en toe een gezamenlijke viering, waar we met z’n allen onder één dak samenkomen. Waar dat ook is.
 
Tot slot. Niet alles kan meer ter plekke. Dat is vaak slikken. Echter ter plekke is veel mogelijk. Een nieuwe tijd vraagt nieuwe vormen van pastoraat voor nieuwe generaties. Het pastoraal team ziet daartoe mogelijkheden. Daarover willen we graag met u meedenken. Graag ontvang ik van u een uitnodiging voor verder gesprek.
 
Met vriendelijke groet namens het pastoraal team,
 
drs. Frank de Heus, pastoraal werker
 
Share our website